Achtergrond informatie

Hoe de serie is ontstaan: 
Jouke van Wieren en Dirk Elzinga hebben samen in de jaren negentig een aantal afleveringen van "Barpraat" gemaakt voor Mercurius RTV. Zoals de titel doet vermoeden werden allerlei hot-items door de gewone man besproken aan de bar in een cafe. Toen deze serie ten einde liep is het een tijdje stil geweest rond Jouke en Dirk. Jouke liep al een tijdje rond om weer iets anders te beginnen, maar dan in eigen beheer. Hij had hierover Dirk benaderd en een gesprek gehad met Ronnie Tielenburg. Ronnie, die een jarenlange ervaring in het maken en het schrijven van films had opgebouwd en menig zaal op zijn kop kreeg met zijn humoristische capriolen, zag het al helemaal zitten. Uiteindelijk werden er afspraken gemaakt en werden mensen benaderd om de serie te realiseren.
 
Het verhaal:
Het zou over een klussenbedrijf gaan waarin twee klussers het niet helemaal zo nauw nemen met de regels en een zwart klusje al helemaal niet uit de weg gaan. Er moest een loopje worden genomen met het fatsoen en er moesten dingen gebeuren waarvan de kijker de indruk zou krijgen dat alles net op het randje was. In samenwerking met de lokale omroep "Mercurius RTV" kon de serie in 2001 uiteindelijk gerealiseerd worden. Van Mercurius kon de opname-apparatuur worden gebruikt en ze zouden de afleveringen uit gaan zenden. Het zou een No-Budget serie worden. Niemand werd betaald en alle gebruikte materialen waren geleend of werden gekregen. Ronnie ging zich bezig houden met het schrijven van het verhaal en de teksten en ging de rol van de administrateur op zich nemen. Jouke en Dirk zorgden voor de klusjes en Rene Soethout, die ook al jaren geen onbekende was op amusementsgebied, produceerde de titelsong en de achtergrondmuziek. Daarnaast vertolkte hij vanaf de derde aflevering de rol van de belastinginspecteur. Natuurlijk moest er ook een opnameteam worden gevormd. 
Ronald Talma, Arvid Hamersma en Ronald Elzinga
Daarvoor werd Ronald Talma benaderd voor de regie en de montage van de serie. Hij is ook de bedenker van het overbekende begin (videoleader) van de serie. Later zouden Roland Tolsma, René Soethout en Ronnie Tielenburg een aantal afleveringen regisseren en monteren. Ronald Elzinga zorgde voor de camera-opnamen. Ronald Tolsma, en vanaf aflevering 7 Arvid Hamersma waren verantwoordelijk voor het geluid. Gea Kooij deed de make-up en de continuïteit. Later zou ze de rol van secretaresse gaan vertolken. Iets wat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was omdat die rol door iemand zou worden gespeeld. Maar op het laatste moment haakte die af vanwege andere verplichtingen en moest er toch iemand die rol op zich nemen en zou Gea de enige oplossing zijn omdat anders de opnames stil kwamen te liggen. Bovendien zou het ook maar voor één aflevering zijn. Maar omdat de combinatie van een ietwat domme secretaresse en een doorgedraaide belastinginspecteur een aanwinst voor de serie was, bleef het niet bij die ene aflevering. Dus zat ze aan de rol vast en moest zich meer gaan richten op het acteerwerk. Daarom kwam Michel Stienstra het team versterken om de continuïteit op zich te nemen. Fares Layeb deed regelmatig extra camerawerk. Rudolf Oost en Arvid Hamersma hebben het camerawerk van de laatste afleveringen verzorgt.
 
Populariteit:
Al snel werd de serie zeer goed bekeken en werd "Klaar Terwijl U Wacht" min of meer een lokaal begrip en later ook elders. Wat de serie zo succesvol maakt, zijn de totaal verschillende types en de eenvoud. Dirk is de mooiprater en de vredestichter. Hij moet altijd de grofheden en de directe uitspraken van Jouke corrigeren. In de serie kan Jouke Ronnie niet uitstaan omdat Ronnie zich altijd overal mee bemoeid. Hij vind Ronnie alles behalve een echte vent. Daarom worden ook regelmatig allerlei opmerkingen geplaatst en is hij het middelpunt van iedere dubbelzinnige grap die gemaakt wordt, wat zijn humeur steeds weer op een dieptepunt brengt.  Een lachende Ronnie is in de serie dan ook een zeldzaamheid. Ondanks dat Dirk het meestal wel met Jouke eens is, kan hij er ook weer niet zo goed tegen dat Ronnie altijd het "pispaaltje" van Jouke is. Door toedoen van de twee "vetkleppen", zoals Ronnie ze altijd noemt, wordt hij regelmatig het slachtoffer van de meest uiteenlopende situaties en seksistische opmerkingen, vooral van Jouke. De stunts in de serie werden allemaal door Ronnie zelf gedaan.

Belastinginspecteur:
Om wat spanning in de serie te brengen kwam Rene Soethout al in de derde aflevering op de proppen als belastinginspecteur om het louche klussenbedrijfje in de gaten te houden en tevergeefs te proberen om de kasboeken in te zien. Ook hij raakt in de meest vervelende situaties terecht, met als gevolg dat hij zwaar geobsedeerd met moordneigingen gaat rondlopen en koste wat het kost het bedrijfje met de grond gelijk probeert te maken. Via een list en met medewerking van zijn secretaresse Gea lukt het hem zelfs om tijdelijk de directeur van het klussenbedrijfje te worden. En dat bracht meteen allemaal hilarische situaties met zich mee. 

Krantenjongen:
Ook komt in bijna iedere aflevering de krantenjongen (Alain van IJzendoorn) langs. Hij krijgt het altijd weer voor elkaar om Ronnie op de kast te jagen met moppen waarin Ronnie de hoofdrol heeft. En dat komt Alain regelmatig duur te staan, zeker wanneer hij zich door Jouke en Dirk laat opjutten en Ronnie helemaal dol draait. Dit tot groot vermaak van Jouke en Dirk.

Kijkers wilden niet zonder de serie:
Roland Tolsma, Arvid Hamersma en Michel Stienstra
Aanvankelijk was het team van plan in 2006 te stoppen met de serie omdat er te weinig tijd was om een goeie afleveringen te maken. Maar toen de serie half 2006 op herhaling ging en wekelijks iedere dag op de buis was te zien, werd er nog meer naar gekeken dan toen de serie net nieuw was. Dus werd er massaal gereageerd op het besluit van de ploeg om te stoppen met de serie. 
Juist omdat soms de fatsoenlijkheid op komische wijze ver te zoeken is, vergezeld met een tikkeltje taboe doorbrekende onzin, een dosis slapstickachtige humor, lichtvoetigheid en onderbroekenlol maakt tot op heden dat de serie nog steeds door jong en oud wordt bekeken. Ondanks dat alles achter de schermen niet altijd zo gladjes verliep als de kijker had gedacht, werd besloten om vanaf september 2006 toch nog een aantal afleveringen te maken. 
 
De regie: 
Helaas moest regisseur Ronald Talma stoppen met de serie, omdat hij destijds als cameraman voor SBS 6 ging werken met Piet Paulusma. Mede dankzij hem is de serie een succes geworden. Hij had dezelfde humor als schrijver Ronnie Tielenburg en kwam vaak met de meest hilarische ideeën. Hij wist dan ook de humor doormiddel van de montage nog leuker te maken. Het was erg jammer dat hij er mee moest stoppen. Door het vertrek van Ronald kwam ex-geluidsman Roland Tolsma terug, maar dan als regisseur en editor. Hij had inmiddels al enige ervaring opgedaan bij programma's als "Catherine" en "Opsporing verzocht" waarbij hij diverse werkzaamheden verrichtte. Hij bestede meer aandacht aan beeld en geluidskwaliteit en de close-ups, waardoor de mimiek van de acteurs meer tot hun recht kwam. Het resultaat was dan ook professioneler geworden. Maar dat is helaas wel ten koste gegaan van de frequentie van 1 aflevering per maand. Omdat Roland het te druk had gekregen met zijn andere werkzaamheden heeft Rene Soethout vanaf aflevering 24, "Een dagje vrij", de regie op zich genomen en Ronnie Tielenburg de montage van beeld en geluid. Daardoor kon er weer met regelmaat een aflevering worden gemaakt. 
 
Psychiater:
Om de afleveringen een nieuwe wending te geven kwam Petra Soethout de cast versterken als psychiater. Petra's personage is voor de kijker tot het laatst toe opzettelijk erg onduidelijk gebleven. De kijker blijft in het ongewisse van wat nou eigenlijk de bedoeling is van die psychiater. Zo houd dat de spanning er in. 

Grotere bekendheid:
De belangstelling voor de serie in de rest van het land werd ook steeds groter. Kopieën van afleveringen gingen naar familie, vrienden en kennissen  van kijkers, die het dan ook weer doorgaven of kopieerden. Dit omdat de serie alleen in Leeuwarden en omgeving was te ontvangen en verder niet. Zo gingen er bijvoorbeeld ook afleveringen naar Leeuwarder studenten die in Groningen wonen en geen aflevering wilden missen. En toen het team DVD's van de serie uit brachten, vloog de serie de deur uit. Alle afleveringen werden ook op internet gezet en daar wordt ook nu nog flink gebruik van gemaakt. "Klaar Terwijl U Wacht" was dan ook geen onbekende lokale serie meer. En dat was te merken. Op de oproep om te figureren in de aflevering "Hoog bezoek", kwamen veel meer mensen op af dan gehoopt. In de aflevering zou (toen nog) prinses Maxima een bezoek aan Leeuwarden komen brengen. En natuurlijk moest die groots worden ontvangen. En dankzij de vele figuranten stond het Hofplein dan ook propvol met mensen om Prinses Maxima, gespeeld door Simone Meester, te ontvangen. Voor de alle medewerkers van de serie was dit toch wel een hoogtepunt. 

Beeldkwaliteit:
Overigens waren de eerste negen afleveringen bijna compleet verloren gegaan. Toen alle afleveringen op DVD en internet zouden worden gezet, kwam het team er achter dat Mercurius RTV een aantal afleveringen had gewist, omdat de uitzend-banden destijds vaak opnieuw werden gebruikt voordat ze over gingen op digitale uitzendingen. En helaas waren dat ook nog de enige originele master afleveringen die waren uitgeleend aan Mercurius. Gelukkig had Ronnie Tielenburg die afleveringen van TV opgenomen en nog op VHS banden staan. Ondanks de beduidend mindere beeldkwaliteit zijn deze dan ook gebruikt om de serie weer compleet te krijgen. Vandaar dat soms ook nog het logo van Mercurius RTV is te zien. Maar zo kan iedereen in ieder geval wel blijvend genieten van deze tijdloze serie. 

Einde van de serie:
In april 2008 is een punt achter de opnames gezet ondanks dat er nog 3 afleveringen klaar lagen om te verfilmen, waaronder een spectaculaire slotaflevering. De grootste reden hiervan was dat Ronnie Tielenburg een zware burn-out kreeg en zich maar liefst 4 jaar bijna letterlijk van de buitenwereld had afgesloten. 
Tot op heden worden de acteurs nog steeds herkend en aangesproken en worden ze af en toe door jeugdigen op straat toegezongen met de titelsong. Dankzij internet heeft ook de jeugd Klaar Terwijl U Wacht ontdekt en worden de afleveringen nog steeds redelijk bekeken. Af en toe komt het maken van eventuele nieuwe afleveringen weer ten sprake, maar daar wordt dan weer van af gezien. Op 18 en 19 mei 2015 zijn de acteurs nog éénmaal in de huid van de Klaar Terwijl U Wacht karakters gekropen tijdens een sketch in de revue "Mien Mooie Stad" in stadsschouwburg de Harmonie. En daar waren alle komische aspecten weer even in vol ornaat te zien. En het publiek was laaiend enthousiast en gingen met lachkrampen naar huis. De sketch is op de voorpagina van deze website te zien. In 2017 zijn op veler verzoek de laatste 3 lange films van "Klaar Terwijl U Wacht" door Omroep LEO uitgezonden.

Toch weer aan het klussen?
Na het succesvolle live optreden in de Harmonie en de vele keren dat de acteurs nog steeds worden aangesproken over de serie, heeft het Klaar Terwijl U Wacht team wel weer de klus kriebels gekregen. Maar het is zeker dat er geen nieuwe afleveringen meer zullen worden gemaakt. 

Aan de haal met de rechten van de serie Klaar Terwijl U Wacht.
Na een goeie relatie met de oude omroep Mercurius RTV te hebben gehad werd de nasmaak behoorlijk bitter dankzij de nieuwe, alleen in naam bestaande Stichting Omroep Mercurius. Na het uitzenden van de lange films door Omroep LEO in 2017 probeerde Stichting Omroep Mercurius aan de haal te gaan met de rechten van Klaar Terwijl U Wacht. Tja, want er viel financieel wat te halen. Team Klaar Terwijl U Wacht, die eigendom is van hun eigen serie, had Omroep LEO gevraagd om de serie nog eens te herhalen op veler verzoek van de kijker. Uiteraard heeft LEO gevraagd hoe dat zit met de rechten van de serie, want ze wilden daar natuurlijk geen gedonder mee hebben. Gezien die uiteraard bij Klaar Terwijl U Wacht zelf lagen, was dat verder geen probleem en konden ze de films kosteloos en zonder problemen uit gaan zenden. 

Twee maanden na de uitzending kreeg Omroep LEO een factuur van Stichting Omroep Mercurius van maar liefst € 1694,00 omdat ze de serie hadden uitgezonden, terwijl alle rechten van de serie bij Omroep Mercurius zouden liggen. Iets wat pertinent niet het geval is. Hmmm.. Zit hier misschien een een heel goor financieel luchtje aan?? De nieuwe eigenaar van Stichting Omroep Mercurius kan het geld natuurlijk heel goed gebruiken. Volgens hem lagen alle rechten wel bij Mercurius. Niet dus! Het enige wat Mercurius heeft gedaan voor KTUW is het uitlenen van de opname apparatuur en het uitzenden van de serie. En daar waren goeie, helaas mondelinge, afspraken over gemaakt, wat de toenmalige directeur van Mercurius ook volmondig beaamde. De no-budget serie werd geheel in eigen beheer geschreven, opgenomen en gemonteerd door vrijwilligers die door het team KTUW zelf waren aangetrokken. Bovendien werden alle eventuele kosten door het team uit eigen zak betaald. Zelfs een lunch werd door het team zelf betaald. Wat dat betreft zou het team van KTUW zo flauw kunnen zijn om nu ook een factuur te sturen naar Omroep Mercurius. 

Tijdens een telefonisch gesprek over de onterechte factuur was Ronnie Tielenburg verrast dat de nieuwe eigenaar gelijk zei "ja, dat had ik wel verwacht" na het horen van Ronnie's naam. Had hij wel verwacht dat iemand van KTUW hem zou bellen?? Waarom dan??? Hij wist dus heel goed dat hij niet zuiver bezig was. Wanneer je op een eerlijke manier te werk gaat, hoef je ook geen telefoontjes te verwachten. Daarmee ging hij dus al gelijk de mist in. 

Nadat Ronnie probeerde uit te leggen dat alle rechten bij KTUW liggen, werd hij bruut onderbroken met de opmerking "met jou heb ik niks te maken" Huh????? Met jou heb ik niks te maken???? Ronnie is de schrijver van de serie en samen met de rest van het team de producent er van. En dan over de rug van de makers proberen om financieel beter te worden van het succes van KTUW, is op z'n zachtst gezegd bijzonder walgelijk. Hoezo “niks met je te maken”. Nee, natuurlijk wou hij niks met Ronnie te maken hebben. Hij wou gewoon geld zien om zo snel mogelijk de door hem zelf veroorzaakte schulden te kunnen betalen. Of wou hij er gewoon zelf beter van worden? Of probeert hij op die manier de kift op Omroep LEO te uitten door ze een financiële hak te zetten? En zou hij dan ook het team van KTUW van het geld laten mee genieten voor al het werk wat ze hebben gehad aan de serie? Dat zou zeker niet gaan gebeuren, want Stichting Omroep Mercurius heeft niets met KTUW te maken, zoals de eigenaar zelf zegt, behalve wanneer er financieel wat te halen valt dus. En dat over de rug van een groep enthousiaste vrijwilligers die van 2001 t/m 2008 geheel op vrijwillige basis de serie hebben geproduceerd en de kosten zelf hebben gedragen. En door het uitzenden van de serie heeft Mercurius RTV destijds een grotere kijkdichtheid gekregen. Jammer dat de huidige eigenaar van de omroep op deze manier de herinnering aan de nostalgische Leeuwarder omroep Mercurius RTV te grabbel heeft gegooid. En wie team Klaar Terwijl U Wacht kwaad maakt, krijgt het moeilijk. Heel moeilijk. Vraag maar aan de belastinginspecteur….. hahahaha... 

Uitspraken:
Overbekende uitspraken zijn:
-Ronnie: "Hou je BEK Jouke/Dirk" (Ronnie die na een 
 opmerking van Jouke of Dirk weer eens kwaad wordt)
-Rene: "Poep" (stopwoordje van de belastinginspecteur)
-Rene: "Nee, natuurlijk niet..., Domme Trien" 
 (de belastinginspecteur tegen zijn niet al te slimme secretaresse)
-Alain: "Daar is ie weer.... De Krant.... En een goeie mop" 
 (uitspraak van de krantenjongen)
-Alain: "Ik ken een goeie mop" (losse uitspraak van de 
 krantenjongen)
-Ronnie: "Ik ben het nou weer helemaal zat" (Ronnie die Jouke of Dirk weer eens zat is)
-Dirk: "Is dat niet wat lullig voor Ronnie?" Jouke: "Nee natuurlijk niet. Ronnie is toch ook een lul, dus dat past mooi bij elkaar"
-Ronnie: "Dat komt weer door die twee vetkleppen"
-Jouke: "Oh nee he.... Daar heb je die relnicht weer te zeiken" (Jouke tegen Ronnie wanneer die er weer aan komt te zeuren)